Pórek je pro mě taková retro zelenina. Něco mezi šnytlíkem a cibulí, ale mnohem delikátnější. Navíc je to skvělý antioxidant a podporuje trávení. Pórková polévka je lehce nasládlá mladým pórkem, zároveň mírně nakyslá po dobrém víně a výrazná po sýru. Něco jako lepší cibulačka!
Na 2 porce
Doba přípravy: 40 minut
2 pórky
2 dcl dobrého sauvignonu
60 g másla
700 ml zeleninového vývaru
100-120 g lehce zralého měkkého sýra (já používám Horský sýr z Krasolesí)
2 krajíčky chleba
1. Omyju pórek a odkrojím tmavozelený konec i kořínky, na polévku je dobrá jen bílá část. Nakrájím ho na nudličky a pak na přibližně centimetrové kousky.
2. Ve středně velkém hrnci rozpustím máslo, pak k němu přidám pórek a 5 minut ho restuju.
3. Orestovaný pórek zaliju dobrým bílým vínem a dusím pod pokličkou asi 8 minut. Poté přiliju vývar a podle chuti polévku osolím a opepřím. Vařím ještě asi 15 minut na mírném ohni.
4. Teď je ten správný čas připravit si křupavou topinku. Troubu si předehřeju na 190 °C (pečení shora). Sýr nakrájím na plátky a pokladu jimi krajíce chleba, dám je do trouby a peču, dokud nejsou na povrchu lehce spečené. Trvá to zhruba 10 minut.
5. Když mám vše připravené, rozdělím polévku do misek a na každou porci ještě položím sýrový toust.
Mnam!!! Pórkovou polévku miluji, ten toast k tomu musi byt bomba! Vyzkouším! 🙂
Uplne nejlepsi a nejrychlejsi polevka, kterou si zamilovala cela rodina :).
To jsem ráda!